Verschillende mogelijkheden voor het vastzetten van lading: vormsluitend, krachtsluitend en gecombineerde ladingbeveiliging

Het naleven en implementeren van voorschriften voor het vastzetten van lading is cruciaal voor het veilig vervoeren van goederen over de weg. In dit artikel kijken we naar de huidige wettelijke voorschriften, de mogelijkheden voor ladingbeveiliging en de beproefde en geteste oplossingen van Sortimo.

De wettelijke voorschriften voor het vastzetten van lading en zijn opgenomen in de Nederlandse verkeerswetgeving in artikel 5.18.6. Hierin staat dat lading of delen daarvan zodanig gezekerd moeten zijn dat deze onder normale verkeerssituaties, waaronder volle remmingen, plotselinge uitwijkmanoeuvres en slecht wegdek, niet kan glijden of om kunnen vallen. De bestuurder, eigenaar en expediteur zijn allemaal verantwoordelijk dat de lading goed wordt vastgezet.

De VDI 2700-richtlijn van de Vereniging van Duitse ingenieurs dient als technische aanbeveling en gids voor ingenieurs, voertuigfabrikanten en logistieke bedrijven.

Mogelijkheden van ladingbeveiliging

Er zijn drie mogelijkheden voor het vastzetten van de lading: vormsluitend, krachtsluitend en gecombineerde ladingbeveiliging Gecmobineerde ladingbeveiliging is een combinatie van vormsluitend en krachtsluitend. De vormsluitende mogelijkheid blijkt voordeliger te zijn en verschilt in een aantal opzichten van de krachtsluitende mogelijkheid. De beslissing welke van de drie methoden om lading vast te zetten moet worden genomen hangt af van de situatie en omstandigheden.

Vormsluitende ladingbeveiliging

Goederen worden rechtstreeks op de voorwand, achterwand of zijwanden geladen met zo weinig mogelijk tussenruimtes. Indien nodig worden spanbanden, spanstangen of ladingbeveiligingsnetten gebruikt voor extra beveiliging.

Krachtsluitende ladingbeveiliging

De lading wordt op het laadoppervlak gedrukt met sjormateriaal, wat de wrijving verhoogt. Meestal zijn er minstens twee spanbanden nodig om de lading aan te spannen.

Gecombineerde ladingbeveiliging

Als een vormsluitende of krachtsluitende ladingbeveiliging alleen niet voldoende is, is een gecombineerde ladingbeveiliging een mogelijkheid. In dit geval wordt de lading eerst op een vormsluitende manier geladen en vervolgens vastgezet met behulp van spanmiddelen zoals ladingbevestigingsnetten of spanbanden.

Waarom is het vastzetten van de lading zo belangrijk?

Een goede ladingbeveiliging beschermt niet alleen de vervoerde goederen, maar ook het voertuig en de veiligheid van de inzittenden. Het risico op ongevallen en hoge boetes voor het overtreden van de wet benadrukken het belang van dit onderwerp. Met ProSafe producten maakt Sortimo het mogelijk om uw lading veilig en gemakkelijk vast te zetten.

Sortimo producten voor het vastzetten van lading

Spanbanden

Sortimo biedt hoogwaardige sjorbanden als onmisbaar onderdeel van het assortiment voor het vastzetten van de lading. De spanbanden zijn speciaal ontwikkeld om de lading tijdens het transport stevig vast te zetten en om te voldoen aan wettelijke voorschriften. Dankzij hun stabiliteit, flexibiliteit en gebruiksgemak zijn de spanbanden veelzijdig inzetbaar, kunnen ze worden aangepast aan een breed scala aan lading- en voertuigeisen en minimaliseren ze het risico op ongevallen veroorzaakt door onbevestigde lading.

Ladingbeveiligingsnetten

Sortimo biedt veelzijdige ladingbeveiligingsnetten. Deze zijn speciaal ontwikkeld om het veilige transport van goederen te garanderen. De robuuste en flexibele netten zijn verkrijgbaar in verschillende maten, zijn eenvoudig te hanteren en snel te installeren. Dankzij veerkrachtige materialen en veilige bevestigingssystemen bieden ze een stabiele bevestiging van de lading. De ladingbeveiligingsnetten voldoen niet alleen aan de wettelijke vereisten, maar minimaliseren ook potentiële gevaren in het wegverkeer.

Telescopische spanstangen

Een ander belangrijk onderdeel van het Sortimo ladingbeveiligingsassortiment zijn de flexibele telescopische spanstangen, die een efficiënte oplossing bieden voor het veilig vastzetten van grote ladingen. Met deze spanstangen kan de lading zowel verticaal als horizontaal worden vastgezet, afhankelijk van de positie van de montagerails. Uniek zijn de geïntegreerde ProClick vastzetpunten, waarmee ProClick gereedschapstassen rechtstreeks aan de spanstangen kunnen worden bevestigd.

Alle Sortimo vastzetpunten hebben een toelaatbare belastbaarheid van 200 daN, waarbij de lading die aan zijwanden of scheidingswanden een maximaal gewicht van 150 kg mag hebben.

Heeft u vragen over onze producten?

Neem gerust contact met ons op via ons contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Reactie schrijven

Vul a.u.b. het verplichte veld in.
Vul a.u.b. het verplichte veld in.
Vul a.u.b. het verplichte veld in.

* gemarkeerde velden zijn verplicht.

Vul a.u.b. het verplichte veld in.

0 reacties

  • Er zijn nog geen reacties, u kunt de spits afbijten!
    Wij zijn blij met uw feedback op dit artikel.